Bestsellery
Bokashi ProBiotics™ 5kg - starter kompostowy EM

Bokashi ProBiotics™ 5kg - starter kompostowy EM

101,85 zł
35

Bokashi starter kompostowy EM - najlepszy naturalny nawóz dla gleby! Wykorzystywany do: kompostowania odpadów kuchennych, resztek roślinnych z ogrodu. Aktywator procesów fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska. To równie wysokiej jakości nawóz jak dojrzały kompost, ale znacznie mniej wymaga wysiłku.

Dostawa po 23 lipca 2021 r

Ilość

Bokashi ProBiotics to wyjątkowy wyrób spełniający wielorakie funkcje. Wśród nich najważniejsze to:

  • zaczyn do kompostowania odpadów kuchennych, resztek roślinnych z ogrodu (trawa, chwasty) i innych biodpadów z gospodarstwa domowego,
  • aktywator procesow fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska.
  • mikrobiologiczno-organiczny dodatek poprawiający warunki siedliskowe zwierząt i roślin.

 Konsekwentne stosowanie Bokashi skutkuje:

  • Eliminacją uciążliwych zapachów w kompostownikach, toaletach zewnętrznych, fermentowanych gnojówkach roślinnych, pomieszczeniach zwierząt domowych, wybiegach dla zwierząt.
  • Wytwarzaniem wysokiej jakości kompostów z różnorodnej materii organicznej, w tym z odpadów kuchennych.
  • Eliminacją gnicia na rzecz fermentacji.
  • Poprawą warunków biofizykochemicznych w glebie i eliminacją patogenów glebowych.
  • Poprawą krzewienia, siły wzrostu i plonowania roślin.

 

DZIAŁANIE:

  • poprawia warunków biofizykochemicznych w glebie i eliminacja patogenów glebowych,
  • poprawa krzewienia i siły wzrosyu roślin,
  • eliminacja gnicia na rzecz fermentacji,
  • eliminacja uciążliwych zapachów w kompostownikach, toaletach zewnętrznych, fermentowanych gnojówkach roślinnych, pomieszczeniach zwierząt domowych.

 

STOSOWANIE I ZALECANE DAWKOWANIE:

 DOM:

Do kompostowania odpadów kuchennych (i innych odpadów organicznych)

Segregując odpady żywnościowe i inne bioodpady domowe do specjalnych pojemników można w warunkach domowych przetwarzać je z użyciem bokashi w wartościowy nawóz zawierający pożyteczne mikroorganizmy. Bezpośrednio na wierzch każdej nowej warstwy odpadków należy posypać bokashi w taki sposób, żeby cała powierzchnia dokładanych odpadów została dokładnie obsypana, a na końcu wszystko dobrze ściśnięte. Bokashi rozpocznie proces fermentacji, zneutralizuje nieprzyjemne zapachy i poprawi skład odpadów. Kolejne porcje odpadów dodajemy, aż do zapełnienia zbiornika. Co kilka dni można usunąć nadmiar gromadzących się odcieków z fermentacji na dnie zbiornika poprzez umieszczony tam karnik. Odcinek rozcieńczony wodą można wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Przetworzone odpady z dodatkiem bokashi są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby.

Jako dodatek do kwaitów doniczkowych

1-2 razy na miesiąc poprzez posypanie powierzchni podłoża w dnicznie lub jako dodatek przygotowania podłoża. 

W chowie zwierząt domowych w celu minimalizowania przykrych zapachów z kuwet, terrariów, klatek itp.

Mieszamy ok. 100-200 ml Bokashi ze żwirem, sianem itp. Czynność tą należy wykonać każdorazowo przy wymianie ściółki.  

 OGRÓDEK:

Pod drzewa

Stosować 0,2 - 1 kg/1 m2. W prztpadku roślin ozdobnych posypać bezpośrednio na kwietnik. Zaleca sie stosować w połączeniu z EmFarma lub odciekiem z fermentacji Bokashi. 

Do przygotowania ziemi kwiatowej z kompostu

Do całości kompostu dodać 5 % Bokashi oraz 1,5 % do 3 % wytworzonego nawozu organicznego i dobrze wymieszać. Czynność tą nalezy wykonać na ok. 14 dni przed użyciem podłoża do siewu lub sadzenia. 

Trawnik

Bezpośrednio na trawnik raz na kilka miesięcy lub mniejszymi porcjami tak często, jak to tylko potrzebne. Zasadniczo powinno sie stosować 0,2 kg Bokashi/ m2. W przypadku gleb o niższej żywności lub mających mniej materii organicznej można stosować do 1 kg/m2. 

 PRZECHOWYWANIE:

Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.

 POJEMNOŚĆ:

5 kg

 Posiadamy również w sprzedaży Bokashi

  • 2 kg

SKŁADNIKI:

otręby pszenne, otręby ryżowe, woda oczyszczona i ustrukturyzowana, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, sól kamienna, probiotyczne kultury mikrobiologiczne SCD. Bokashi ProBiotics powstaje z otrąb (pszenych i ryżowych) fermentowanych prz użyciu ProBio Emów EmFarma, SCD ProBio Original oraz melasy z trzciny cukrowej.  

 

Specyficzne kody