

Brak produktów w koszyku.
Bokashi starter kompostowy EM - najlepszy naturalny nawóz dla gleby! Wykorzystywany do: kompostowania odpadów kuchennych, resztek roślinnych z ogrodu. Aktywator procesów fermentacji, regeneracji i rewitalizacji środowiska. To równie wysokiej jakości nawóz jak dojrzały kompost, ale znacznie mniej wymaga wysiłku.
Dostawa po 23 lipca 2021 r
Bokashi ProBiotics to wyjątkowy wyrób spełniający wielorakie funkcje. Wśród nich najważniejsze to:
Konsekwentne stosowanie Bokashi skutkuje:
DZIAŁANIE:
STOSOWANIE I ZALECANE DAWKOWANIE:
DOM:
Do kompostowania odpadów kuchennych (i innych odpadów organicznych)
Segregując odpady żywnościowe i inne bioodpady domowe do specjalnych pojemników można w warunkach domowych przetwarzać je z użyciem bokashi w wartościowy nawóz zawierający pożyteczne mikroorganizmy. Bezpośrednio na wierzch każdej nowej warstwy odpadków należy posypać bokashi w taki sposób, żeby cała powierzchnia dokładanych odpadów została dokładnie obsypana, a na końcu wszystko dobrze ściśnięte. Bokashi rozpocznie proces fermentacji, zneutralizuje nieprzyjemne zapachy i poprawi skład odpadów. Kolejne porcje odpadów dodajemy, aż do zapełnienia zbiornika. Co kilka dni można usunąć nadmiar gromadzących się odcieków z fermentacji na dnie zbiornika poprzez umieszczony tam karnik. Odcinek rozcieńczony wodą można wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Przetworzone odpady z dodatkiem bokashi są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby.
Jako dodatek do kwaitów doniczkowych
1-2 razy na miesiąc poprzez posypanie powierzchni podłoża w dnicznie lub jako dodatek przygotowania podłoża.
W chowie zwierząt domowych w celu minimalizowania przykrych zapachów z kuwet, terrariów, klatek itp.
Mieszamy ok. 100-200 ml Bokashi ze żwirem, sianem itp. Czynność tą należy wykonać każdorazowo przy wymianie ściółki.
OGRÓDEK:
Pod drzewa
Stosować 0,2 - 1 kg/1 m2. W prztpadku roślin ozdobnych posypać bezpośrednio na kwietnik. Zaleca sie stosować w połączeniu z EmFarma lub odciekiem z fermentacji Bokashi.
Do przygotowania ziemi kwiatowej z kompostu
Do całości kompostu dodać 5 % Bokashi oraz 1,5 % do 3 % wytworzonego nawozu organicznego i dobrze wymieszać. Czynność tą nalezy wykonać na ok. 14 dni przed użyciem podłoża do siewu lub sadzenia.
Trawnik
Bezpośrednio na trawnik raz na kilka miesięcy lub mniejszymi porcjami tak często, jak to tylko potrzebne. Zasadniczo powinno sie stosować 0,2 kg Bokashi/ m2. W przypadku gleb o niższej żywności lub mających mniej materii organicznej można stosować do 1 kg/m2.
PRZECHOWYWANIE:
Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.
POJEMNOŚĆ:
5 kg
Posiadamy również w sprzedaży Bokashi
SKŁADNIKI:
otręby pszenne, otręby ryżowe, woda oczyszczona i ustrukturyzowana, ekologiczna melasa z trzciny cukrowej, sól kamienna, probiotyczne kultury mikrobiologiczne SCD. Bokashi ProBiotics powstaje z otrąb (pszenych i ryżowych) fermentowanych prz użyciu ProBio Emów EmFarma, SCD ProBio Original oraz melasy z trzciny cukrowej.