Bestsellery
SCD ProBiotica™ -0,5 litr

SCD ProBiotica™ -0,5 litr

91,67 zł
5

SCD ProBiotica®   pomaga odbudować w organizmie człowieka właściwy poziom pożytecznych  mikroorganizmów  naturalnie kontrolujących aktywność mikroorganizmów  chorobotwórczych. Wspomaga utrzymać równowagę w mikroflorze ekosystemu  przewodu pokarmowego, reguluje  trawienie. Uwalnia składniki witalizujące organizm i dostarcza antyoksydanty  „wymiatające” z organizmu wolne rodniki.

 Probiotyk rekomendowany przez Instytut Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej

Ilość

SCD ProBiotica™ – to naturalna mieszanka 19-tu aromatycznych ziół fermentowanych przez specjalnie dobrane szczepy bakterii probiotycznych pożyteczne dla naszego przewodu pokarmowego i układu immunologicznego bo przecież zdrowie zaczyna się w jelitach.

W odróżnieniu  od antybiotyków, które niszczą mikroflorę, działanie produktu SCD ProBiotica™ nastawione jest na zregenerowanie dobroczynnych bakterii wewnątrz ludzkiego ciała, co pomaga wytworzyć i utrzymać równowagę mikrobiologiczną.

SCD ProBiotica® wspiera aktywność pożytecznej mikroflory czyniąc dobro:

  • pozwala uniknąć problemów jelitowych oraz przywraca prawidłową czynność przewodu pokarmowego,
  • wspomaga terapię lekową: przewlekłych chorób i leczenie stanów pooperacyjnych w obrębie przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy),  guzków krwawniczych odbytu (hemoroidów) i szczelin odbytu,
  • ogranicza nadkwaśność, zaparcia, biegunki bakteryjne i wirusowe,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia biegunek po kuracji antybiotykowej, chemio i radioterapii,
  • korzystnie wpływa na  motorykę jelit szczególnie u ludzi w podeszłym wieku,
  • ogranicza objawy nietolerancji laktozy,
  • wspomaga obniżenie złego cholesterolu we krwi,
  • wspomaga leczenie i ogranicza nawroty infekcji  spowodowanych patogennymi grzybami, bakteriami , drożdżakami,
  • wspomaga mechanizmy obronne organizmu.

 

Rośliny wykorzystane do wytworzenia SCD ProBiotica

Roślina

Działanie

Owoc anyżu

Działa wykrztuśnie, rozkurczowo, moczopędnie i wiatropędnie, pobudza laktację. Zewnętrznie działa odkażająco na skórę i toksycznie na pasożyty.

Korzeń lukrecji

Działa przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, wywiera działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie oskrzeli i przewodu pokarmowego, hamuje rozwój bakterii. Poza tym działa wykrztuśnie, pobudza czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych.

Owoc kopru włoskiego

Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Hamuje rozwój drobnoustrojów w jelitach. Pobudza laktację. Działa wiatropędnie.

Liść bazylii

Działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy, łagodzi wzdęcia, skurcze żołądkowe, kolkę, niestrawności, zapobiega lub przynosi ulgę w wymiotach i nudnościach, eliminuje robaki żyjące w jelitach. Posiada właściwości uspokajające, dlatego jest też stosowany w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, depresji, niepokoju lub bezsenności, ma również zastosowanie w leczeniu epilepsji, bólów migremowych głowy, kokluszu. Działa przeciwbakteryjnie. Tradycyjnie jest stosowany na zwiększenie pokarmu u kobiet karmiących.

Kwiat rumianku

Działa łagodnie uspokakająco, przeciwzapalnie na błonę śluzową i skórę. Wywiera działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit. Działa też słabo żółciopędnie i rozkurczająco.

Korzeń trybuli

Stosowany jako środek przeciw biegunce, chorobom nerek, pęcherza moczowego, dróg oddechowych i układu trawiennego.

Koper ogrodowy

Stosowany jest do zwalczania zakażeń przewodu pokarmowego wywołanych przez bakterie i drożdże. Roślina ta działa uspokajająco, wpływa korzystnie na proces trawienia i delikatnie obniża ciśnienie krwi. Jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem i spowodowaną tym bezsennością, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią.

Owoce czarnego bzu

Działają napotnie i moczopędnie oraz przeczyszczająco. Wykazują także działanie przeciwbólowe, są pomocne w leczeniu zapalenia nerwu trójdzielnego, rwy kulszowej, migreny.

Nasiona kozieradki

Wykazują właściwości odżywcze, przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne.

Korzeń imbiru

Pobudza układ odpornościowy, niszczy wirusy (zastosowanie przy przeziębieniach i bólach gardła), posiada działanie rozgrzewające, reguluje pracę woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach, zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, działa korzystnie w niestrawności, nudnościach, wymiotach z przyczyn pokarmowych, ale też w chorobie lokomocyjnej oraz niweluje nudności u kobiet w ciąży.

 Korzeń arcydzięgla

Pobudza czynności wydzielnicze, działa rozkurczowo, wiatropędnie, antyseptycznie, uspokajająco. Zwiększa wydzielanie sków trawiennych, śliny, a także moczu i potu. Stosuje się w stanach skurczowych przewodu pokarmowego, dolegliwościach trawiennych, braku apetytu i wzdęciach oraz jako łagodny środek uspokajający. 

 Owoc jałowca

Działa przeciwzapalnie, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych substancji przemiany materii, czyści krew odtruwając jednocześnie cały organizm. Działa również żółciopędnie, pobudzająco na żołądek i wątrobę oraz ruch robaczkowy jelit.

 Oregano

Pomaga łagodzić wzdęcia oraz stymuluje przepływ żółci. Jako silny antyseptyk może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie. Może być stosowane na alergie, gorączkę, kamicę żółciową, bakteryjne choroby skóry.

 Natka pietruszki

Pomaga w przypadku ostrych i przewlekłych zapaleńpęcherza moczowego i dróg moczowych. Ma dobry wpływ na czynności skóry i układu trawennego, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego. Żucie liści pietruszki likwiduje przykry zapach z ust. 

 Rozmaryn

Posiada właściwości moczopędne i żółciopędne. Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, pobudza apetyt i poprawia trawienie. Hamuje rozwój bakterii, działa przeciwzapalnie i wspomaga leczenie przeziębienia i grypy, pomaga również przy zaburzeniach krążenia obwodowego.

 Liść szałwi

Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniająco, przeciwcukrzycowo, wzmaga krwawienia miesiączkowe, Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, reguluje perystaltykę jelit,  łagodzi wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę. Obniża poziom cukru we krwi - działanie przeciwcukrzycowe. Ma również zastosowanie w zaburzeniach wątrobowych oraz przy nadmiernym poceniu się. Zastosowanie zewnętrzne - do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł, w postaci okladów na trudno gojące się rany.

 Liść pokrzywy

Zwiększa ilośc wydalanych chlorków, mocznika oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Jest to środek odtruwający, korzystnie wpływa na mieszki włosowe, gruczoły potowe i łojowe, wzmacnia włosy, leczy łupież i inne zmiany łojotokowe. 

Liść mięty 

Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Wykazuje działanie rozkurczowe, obniża napięcie mięśni gardła, jelit, dróg żółciowych i moczowych. 

Ziele tymianku 

Działa wykrztuśnie i rozkurczowo, wzmaga wydzielanie płynnego śluzu rozrzedzając gęstą wydzielinę zalegającą w gardle. Hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych i patogennej flory bakteryjnej, zwłaszcza paciorkowców jamy ustnej i gardła, przewodu pokarmowego i skóry, albo je niszczy. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. 

Grzyby Raishi 

Przyspieszają metabolizm substancji toksycznych zgromadzonych w wątrobie. Stosowane przy przewlekłych stanach zapalnych i innych chorobach tego narządu. Wzmacniają i regulują funkcje immunologiczne. Przeciwdziałają efektom starzenia. Zwiększają zdolności obronne organizmu przeciw nowotworom. Rozszerzają tętnice wieńcowe, usprawniając krążenie w mięsniu sercowym. Mogą redukować poziom złego cholesterolu w ścianach naczyniowych, lipoprotein i trójglicerydów. mogą efektywnie redukować ciśnienie tętnicze krwi skurczowe i rozkurczowe. Mogą powstrzymać cukrzycę insulino niezależną. Mogą zapobiegać rozwojowi reakcji alergicznych.

Zalecenia dotyczące spożycia:

 Dorośli:

1- 4 łyżek na dzień. Należy zacząć od jednej łyżki dziennie i stopniowo zwiększać sugerowaną ilość.                          

Dzieci:

1- 4 łyżeczek do herbaty na dzień. Należy zacząć od jednej łyżeczki do herbaty dziennie i stopniowo zwiększać sugerowaną dawkę.

1 łyżeczka zawiera 25 milionów bakterii probiotycznych

1 łyżka zawiera 75 milionów bakterii probiotycznych

 Przechowywanie:
Przed otwarciem przechowywać w temperaturze pokojowej (maks. 20° C) z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Po otwarciu przydatność do spożycia - miesiąc.

 Jednorazowa kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące !

 Składniki: woda niechlorowana, melasa z trzciny cukrowej, sól morska, koncentraty owocowe, koncentrawty owocowe, probiotyczne kultury SCD, fruktoza, własna ekologiczna mieszanka ziołowo - roślinna, na którą składa się: owoc anyżu, korzeń lukrecji, owoc kopru włoskiego, liść bazylii, kwiat rumianku, korzeń trybuli, owoc czarnego bzu, nasiona kozieradki, korzeń imbiru, korzeń arcydzięgla, owoc jałowca, liść pokrzywy, oregano, natka pietruszki, liść mięty, rozmaryn, liść szałwi, ziele tymianku, ziele koperku oraz grzyby reishi.   

 Pojemność: 

0,5 litra

 Posiadamy również w sprzedaży SCD ProBiotica o pojemności:

  butelki 1 litr  i 150ml.

 

Specyficzne kody

Blog