0
Mój koszyk
0,00 zł
Brak produktów w koszyku.
Rola probiotyków w odchudzaniu
Czy probiotyki mogą okazać się rewolucją w odchudzaniu?
Problem otyłości i związanych z nią zaburzeń metabolicznych urasta do rangi epidemii . Problemy z nadmierną masą ciała są powszechne już w wieku dziecięcym, a z cukrzycą typu II zmaga się ponad 422 miliony ludzi na świecie !
Mimo, że istnieje coś takiego jak predyspozycja do otyłości (uwarunkowana genetycznie ) to mimo wszystko największym problemem w jej powstawaniu jest znane nam doskonale przejadanie się (nadwyżka kaloryczna) przy jednoczesnym braku lub znikomej aktywności fizycznej.
Badania ostatnich lat wykazały, że poza nadmiarem kalorii w diecie w rozwój otyłości mogą być zaangażowane także inne czynniki. Otóż w przyswajaniu energii z pożywienia, a także regulacji procesów energetycznych bierze udział mikroflora bakteryjna , której skład zmienia się u osób otyłych. Powstaje więc pytanie: czy probiotyki mogą okazać się rewolucją w odchudzaniu Przyjrzyjmy się, co mówią badania w 2020 roku .
Po co nam mikroflora ? Zacznijmy od tego, że mikroflora to liczny i różnorodny ekosystem mikroorganizmów ważący około 1-1,5 kg, a także posiadający 100 razy więcej genów niż człowiek. Często nazywana jest narządem bakteryjnym ze względu na złożone i skomplikowane funkcje, jakie pełni w naszym organizmie. Mikrobiom jelitowy jest u każdego człowieka inny, unikatowy. Często mikroflorę porównuje się do odcisku palca. Poza oczywistą rolą w procesie trawienia pokarmów, mikroflora jelitowa bierze udział:
w utylizacji niestrawionych węglowodanów,
rozkładaniu cholesterolu,
w produkcji witamin z grupy B i K,
metabolizmie kwasów żółciowych,
wzroście i różnicowaniu nabłonka przewodu pokarmowego.
Ponadto jest zaangażowana w rozwój układu immunologicznego, dba o prawidłową integralność bariery jelitowej i tym samym ma wpływ na uogólnioną reakcję zapalną. Mikroflora wpływa także na metabolizm leków. Obecnie wiele badań wskazuje na rolę mikroflory w patogenezie chorób pozornie z nią niezwiązanych (tj. cukrzyca typu II, nadciśnienie, zaburzenia lipidogramu, choroby autoimmunologiczne).
Probiotyki na odchudzanie ? Na dzień dzisiejszy wiemy, że równowagę przemian metabolicznych zapewnia nam różnorodna mikroflora. Im większa więc różnorodność panuje w jelitowym ekosystemie, tym lepiej się to odbija na naszym zdrowiu. Różnorodność jelitowa jest w obecnych czasach mocno zaburzona ze względu na styl życia w XXI wieku. Zaburzenia w ilości i jakości mikroorganizmów nazywane są dysbiozą. Dysbioza prowadząc do mobilizacji układu immunologicznego wywołuje insulinooporność i przewlekły stan zapalny. W konsekwencji dochodzi do rozwoju otyłości.
Ponadto badania wykazały, że u osób otyłych zaczynają dominować bakterie z rodzaju Mollicutes, które wydajnie pobierają energię z pożywienia.
Jakie więc wnioski płyną z dotychczasowych badań nad otyłością w kontekście mikroflory?
mikroflora osób otyłych wydajniej pobiera energię z pożywienia
dysbioza może zaburzać integralność bariery jelitowej, co z kolei skutkuje przenikaniem różnych substancji prozapalnych do tkanek obwodowych nasilając ogólnoustrojowy stan zapalny
Podsumowanie
Na podstawie dotychczasowych badań wiemy na pewno, że mikroflora jelitowa jest zaangażowana w rozwój otyłości i powiązanych z nią schorzeń metabolicznych. Warto więc zwracać uwagę na jakość codziennej diety, która ma być prowiantem dla “przyjaznej”, mikroflory. Jednakże mimo bardzo obiecujących wyników nadal potrzeba większych, kontrolowanych badań, które pozwolą w przyszłości na sformułowanie oficjalnych zaleceń/wytycznych postępowania.
Nie należy także zrzucać całej winy za nadmierne kilogramy na “wadliwą” mikroflorę. Nadwaga i otyłość jest problemem wieloczynnikowym i nie zwalnia nas z pilnowania zdrowej michy, nieprzeładowanej nadmierną liczbą kalorii.
Poza dietą warto rozważyć modulację mikroflory terapiami probiotycznymi. Probiotyki wieloszczepowe w połączeniu z prebiotykami mogą być ważnym ogniwem uzupełniającym terapię osób otyłych/ z chorobami metabolicznymi. Kluczowe jest jednak, by wybierać preparaty renomowanych producentów: zawierające przebadane szczepy, w optymalnych stężeniach, wysokiej jakości. W celu doboru suplementacji probiotycznej warto skonsultować się ze swoim farmaceutą, dietetykiem lub lekarzem .
Źródło: www.zosiawinczewska.pl
PROBIOTYKI A OTYŁOŚĆ. REWOLUCJA W ODCHUDZANIU? 29 kwietnia, 2020
Zofia Wiczewska jest farmaceutką i prowadzi szkolenia i wykłady związane z tematem suplementacji spersonalizowanej.