Wskazania:
- Ma zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych i w okresie rekonwalescencji
- Uzupełnia niedobory w stanach zwiększonego zapotrzebowania, zwłaszcza przy dużych wysiłkach fizycznych – poprawia sprawność
- Chroni przed skutkami stresu
- Skraca czas trwania zaziębienia czy zakażenia, aktywizuje system immunologiczny, czyli pobudza wzrost komórek odpornościowych, hamuje rozwój wirusa
- Obniża ryzyko powstania alergii, zmniejsza odczyn alergiczny, ponieważ osłabia działanie histaminy
- Jest antyutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, chroni przed zmianami, nowotworowymi, łagodzi niepożądane skutki radioterapii,
- Oddziałuje korzystnie na wzrok, hamuje rozwój zaćmy,
- Ułatwia pokonywanie stresu, depresji, umożliwia koncentrację,
- Pomaga dzieciom w okresie intensywnego wzrostu,
- Więcej witaminy C potrzebują osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne oraz ludzie starsi
Działanie:
Acerola jest krzewem rosnącym w Ameryce Południowej, którego dojrzałymi owocami są ceglastoczerwone wiśnie, bogate w witaminę C, dużo bardziej aktywną od syntetycznej ze względu na obecność bioflawonoidów. Owoce są zbierane w pół dojrzałym stanie, kiedy zawartość witaminy C jest największa. Jej zawartość jest 20–30 razy wyższa niż w tej samej ilości pomarańczy. Witamina C jest substancją niezwykle ważną dla ludzkiego organizmu, odpowiada bowiem za usuwanie tzw. wolnych rodników, których nadmiar powoduje przyspieszenie procesów starzenia. Owoc Aceroli zawiera również mnóstwo innych pożytecznych związków, takich jak: witaminy A, B (tiamina, ryboflawina), magnez, kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, potas, niacyna i inne.
Zawarta w Aceroli witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomaga również w produkcji kolagenu w celu utrzymania właściwego stanu skóry, naczyń krwionośnych i kości. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E. Dodatkowo witamina C zwiększa przyswajanie żelaza
- Wzmacnia budowę naczyń krwionośnych, mięśni, ścięgien i układu kostno-stawowego,
- Zwiększa odporność organizmu na choroby,
Sposób użycia:
ok. 1/2 łyżeczki (1 g) wymieszać z dowolnym napojem, jogurtem, musli.
Dzienna dawka ok. 1 g: Wit. C 170 mg (RWS: 212,5%), 3 kcal.
Składniki:
Sproszkowane owoce Aceroli (dzikorosnąca, wysuszona metodą rozpyłkową, k. różowy), 30-40% maltodekstryna, Wit. C 17%, 1-3% Żurawina
Ważne informacje:
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu suchym, zaciemnionym. chłodnym i niedostępnym dla małych dzieci. Produkt może zawierać sezam. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Bądź na bieżąco