Brak produktów w koszyku.
Sok z czerwonej porzeczki - okrzemkowe pola 200ml
Zamknięta w szklanej butelce kryje w sobie wyjątkową wartość biologiczną i niesamowity - oryginalny smak. Wykorzystujemy różne odmiany owoców, byście mogli cieszyć sowie podniebienie różnorodnością smaków i spijać korzyści zdrowotne 100% soków uprawianych w sposób ekologiczny, z wykorzystaniem pożytecznych mikroorganizmów i mocy krzemu z okrzemek.
Co to są Okrzemkowe Pola?
•Okrzemkowe Pola to marka ekologicznych soków, która bierze swój początek pasji do uprawy czarnej porzeczki zgodnie z ekologicznymi metodami już od 2006 roku. Z biegiem czasu na gospodarstwie pojawiły się inne gatunki jagodowe takie jak: porzeczki czerwone i agrest.
•Inspiracją do powstania soków oraz nowej marki stało się dotychczasowe doświadczenie właściciela dr Jana Golby w zakresie ekologicznych metod produkcji na własnym gospodarstwie w jednostce certyfikującej produkty ekologiczne (AgroBioTest) pracy badawczej w zakresie jakości żywności prowadzonej na SGGW w Warszawie oraz przygody biznesowej z okrzemkami (wciąż trwającej).
•W podjęciu ostateczniej decyzji o przygotowaniu oferty dla szerszego grona osób niż tylko rodzina i znajomi pomogły badania wartości biologicznej owoców oraz soku z tych owoców przeprowadzone na SGGW w Zakładzie Żywności Ekologicznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Dowiodły one niezbicie wyższej wartości biologicznej owoców jak i przetworzonego soku.
•Pochodzenie ma znaczenie
•Okrzemkowe Pola to innowacyjne gospodarstwo ekologiczne położone w południowo-wschodniej części kraju we Wsi Wola Otałęska. Korzysta z wyjątkowych warunków środowiskowych. Z jednej strony wykorzystuje bogactwo natury jakim jest urodzajna ziemia – mada wiślana, a z drugiej korzysta z biologicznie czystego rejonu, gdyż wytwarzanie żywności metodami ekologicznymi jest tam praktykowane od 2006 roku. Dodatkowym argumentem jest fakt iż, najbliższa droga wojewódzka przebiega w odległości ok 2 km od gospodarstwa, a miasto powiatowe oddalone jest o ok 20 km. To stamtąd pochodzą owoce, które przetwarzane są na soki
•Wyjątkowa wartość biologiczna
•Ekologiczny sposób uprawy oznacza m. in. brak stosowania sztucznych nawozów i pestycydów, za to jest równoznaczny z troską o różnorodność biologiczną środowiska i naturalną odporność roślin. Ale ekologiczny sposób uprawy to nie wszystko. Kluczowe okazało się zastosowanie w uprawie pro-biotycznych mikroorganizmów oraz okrzemek amorficznych jako źródła krzemu.
•Ta pro-biotyczno-krzemkowa innowacja w uprawie sprawiła, że w porównaniu do „standardowej ekologii” uzyskaliśmy aż 30% więcej witaminy C i aż 40% więcej polifenoli. Czytaj więcej…(co łączy witaminię C i polifenole: Analiza laboratoryjna soków z czarnej porzeczki zamkniętych w szklanej butelce – po pasteryzacji wykonana w Zakładzie Żywności Ekologicznej SGGW wykazała wysoką zawartość witaminy C. To aż 160 mg/100 ml. Do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania (dla przeciętnego dorosłego człowieka) wystarczy wypić zaledwie 50 ml. To tylko 1/5 butelki.
•Czytaj więcej: W stanach przeziębienia zapotrzebowanie na witaminę C gwałtownie rośnie. Wówczas powinno się dostarczać do organizmu – najlepiej z pożywieniem nawet 2000 mg (czyli 2 gramy) witaminy C.
•Polifenole, a właściwie związki polifenolowe to organiczne związki chemiczne o złożonej budowie, składają się z wielu grup i podgrup (zaliczamy do nich: flawonoidy i antocyjany)
•Najważniejszą ich cechą jest wysoki potencjał antyoksydacyjny i działanie przeciwutleniające. W praktyce są nieocenionym wsparciem w usuwaniu wolnych rodników, czyli reaktywnych form tlenu. Wolne rodniki wpływają na pogorszenie funkcjonowania naszego organizmy, odpowiadają za procesy starzenia i negatywnie działają na naszą odporność, a nawet stanowią jedną z przyczyn nowotworów. Ich źródeł jest bardzo wiele, część jest efektem metabolizmu a część pochodzi np. z żywności wędzonej lub grillowanej - zwłaszcza mocno.)
•Zachowujemy wartość owoców
•Proces technologiczny jest tak dobrany by zapewnić minimalny poziom strat wartości odżywczych w trakcie procesu przetwórczego. W butelce zamknięty jest tylko sok z owoców, bez dodatku cukru.
•Proces przetwarzania ukierunkowany jest na zachowanie jak największej ilości związków bioaktywnych, dzięki czemu w każdej butelce otrzymujecie aż 94% wartości surowych owoców.
•Czarna jest wyjątkowa
•Są owoce zawierające bardzo dużo witaminy C, oraz takie które wiodą prym w zawartości związków polifenolowych. Jednak tylko czarna porzeczka łączy w sobie powyższe zalety w najwyższym możliwym stopniu.
•Analiza owoców porzeczki czarnej z okrzemkowych pól (więcej. Link do zakładki) wykazała 180 mg witaminy C, natomiast analiza soków potwierdziła aż 160 mg wit. C w spasteryzowanym soku. Natomiast zawartość polifenoli ogółem to godne 205 mg/100 ml soku.
•Już Hipokrates mówił: „Niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem”
•Dlatego sięgnij po soki z czarnej porzeczki z okrzemkowych pól gdy:
•Chcesz uniknąć przeziębień, lub już jesteś przeziębiony
•Chcesz poprawić stan skóry – szczególnie twarzy
•Chcesz zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym.
•Chcesz poczuć smak lata w różnorodnym wydaniu palety odmian.
•Odkryj bogactwo witaminy C z antoksydacyjną mocą polifenoli zawarte w sokach z okrzemkowych pól.
•Czy wiesz że?
•Dzięki polifenolom witamina C z czarnej porzeczki jest wysoce przyswajalna jeszcze bardziej skuteczna. Witamina C oprócz odtruwania organizmu z toksycznych metabolitów przemiany materii stabilizuje kolagen i niesamowicie korzystnie wpływa na stan skóry, a także poprawia przyswajanie kolagenu?
•Czy wiesz, że kluczowym elementem w kolagenie, oprócz aminokwasów tworzących to białko jest krzem